Hormonen

Inhoud

Dit betreft een geaccrediteerde halve studiedag en staat in het teken van de functie van hormonen, disfunctie(s) en (natuurlijke) behandelmogelijkheden. Mevr. Jos Teunis zal vanuit haar werk als verpleegkundig overgangsconsulent de overgang bespreken en wat voor gevolgen het kan hebben op alle facetten.

Tijdens deze bijscholing krijgt u meer inzicht in de hormonale veranderingen van pre- tot postmenopauze, zodat u beter in staat bent de (startende) overgang te herkennen en te erkennen. U leert het verschil te herkennen tussen pre menstruele klachten (PMS) en de startende overgang.

Er wordt uitgebreid stilgestaan bij de typische klachten: de veranderende (heftige) menstruatie, de opvliegers, het slechte slapen en de hartkloppingen. Maar er zijn ook de atypische klachten, zoals gedragsveranderingen, emotionele kwetsbaarheid, afname van de concentratie en het geheugen en de motivatieveranderingen. Klachten die veel lijken op symptomen bij allerlei andere ziektebeelden. Hoe weet u als professional of deze klachten daadwerkelijk met de overgang te maken hebben? Verder wordt het effect van stress op overgangsklachten behandelt en welke mogelijkheden zijn er om klachten te verminderen dan wel te behandelen. Daarnaast krijgt u inzicht in voeding in relatie tot klachten en maakt u kennis met de meest efficiënt werkende voedingssupplementen.

Tijdens deze studiemiddag worden de volgende items besproken:

  • Introductie – Overgang
  • Inzicht in de hormonale veranderingen van pre- tot postmenopauze
  • Het verschil tussen PMS en de startende overgang
  • De typische en atypische klachten die kunnen ontstaan tijdens de overgang
  • Hoe herken je overgangsklachten?
  • Het effect van stress op overgangsklachten
  • Behandelingsmogelijkheden
  • Invloed van voeding en voedingssupplementen

Het cursusmateriaal bevat bij elk onderdeel alternatieve behandelprotocollen die u in uw praktijk meteen praktisch kunt toepassen.

Docent

Jos Teunis heeft sinds 2002 een eigen praktijk als menopauze verpleegkundige, orthomoleculair therapeut en seksuologische hulpverlener. Tevens werkt Jos in de menopauze teams van de Amsterdamse ziekenhuizen OLVG West en het Boven IJ ziekenhuis, en is ze lid van de Dutch Menopause Society. Inmiddels heeft ze gesproken met 9000 vrouwen die in deze levensfase hulp zochten.
In 2016 verscheen haar boek ‘De Overgang’, geschreven in een coproductie met journalist José Rozenbroek. Een no-nonsense handboek voor de 40+-vrouw, met feiten, fabels en persoonlijke ervaringen uit haar praktijk.

Meer informatie kunt u ook vinden op haar website  http://www.jos-teunis.nl/

Doel van de bijscholing

  • Het programma is bedoeld om zowel de deskundigheid voor die therapeuten, overgangsconsulenten, verpleegkundigen, seksuologen  en artsen die al een praktijk hebben te verbeteren als o.a. opstartende therapeuten verschillende inzichten en behandelingsmogelijkheden mee te geven.

Voor wie

  • Deze bijeenkomst is bedoeld voor therapeuten (in opleiding), overgangsconsulenten, verpleegkundigen, seksuologen  en/of artsen die meer willen weten over het hormonale systeem en meer specifiek over de overgang.

Overige informatie

Data: Vrijdag 16 november 2018

Locatie: Harderwijk

Duur: halve dag. We starten ‘s ochtends om 10.30 uur. Vanaf 10.00 uur bent u welkom voor een kopje thee of koffie. We verwachten om 13.30 uur af te sluiten.

Kosten: € 50,- euro incl. koffie, thee, water en cursusmateriaal

Accreditatie: AVIG, KTNO (BATC, VBAG, LVNG, NVST), MBOG, VNT, NVVM en NWP, aangevraagd bij SNRO.