MASKNE

Sinds 1 December 2020 is het verplicht om een mondkapje te dragen in alle openbare en overdekte ruimtes, in het onderwijs, het openbaar vervoer en bij contactberoepen. Sommige zorgprofessionals waren hier al bekend mee, denk aan een chirurg of de tandarts, maar de reguliere Nederlander niet. Voor mensen die langere tijd mondkapjes dragen, is het probleem van maskne ontstaan. Maskne  is de term voor Masker-Acne en het is tegenwoordig voor veel mensen een echt probleem die verplicht zijn in winkels, binnenruimtes en andere publieke locaties een mondkapje te dragen. Maskne kan zich manifesteren als acne, bultjes, roodheid en huidirritatie rondom de neus en mond.

Het dragen van een mondkapje kan Maskne veroorzaken omdat het masker strak om het gezicht zit en vaak langdurig wordt gedragen.  Dit kan leiden tot porie-blokkades. Voor degenen die rosacea hebben, kan het dragen van een masker opvlammingen veroorzaken.  En voor sommigen kan er gevoeligheid ontstaan voor het materiaal in het masker dat rode uitslag of blaren kan veroorzaken. Korte periodes van het dragen van een gezichtsmasker zullen waarschijnlijk geen overmatige irritatie veroorzaken voor de meeste mensen, maar maskne kan vaak voorkomen bij mensen met een smetgevoelige of gevoelige huid. Het onafgebroken dragen van een mondkapje kan leiden tot acne opvlammingen, en de warme uitgeademde lucht kan het probleem verergeren vanwege het zweet en wrijving die het kan veroorzaken.  Langere periodes van het dragen van een mondkapje of bij het dragen bij warm weer kunnen ook de huid irriteren die meestal niet acnegevoelig is.

Maskne kan gênant zijn omdat het vaak heel duidelijk is en een merkbare cirkel rond de mond en neus kan vormen. Tijdens de warmere dagen, kan het probleem verergeren. Het dragen van gezichtsmaskers zal waarschijnlijk nog wel even verplicht blijven, maar wij delen hier een aantal tips om Maskne te voorkomen of om Maskne te verhelpen.

Voor de preventie van Maskne is het belangrijk om regelmatig wegwerpmaskers te vervangen, herbruikbare maskers regelmatig te wassen, waar mogelijk pauzes te nemen van het dragen van maskers en gezichtsmaskers te kiezen die goed passen.  Wat tevens kan bijdragen is om het dragen van make-up te vermijden, omdat dit poriën kan blokkeren, waardoor het gezicht vatbaarder wordt voor acne. Voor degenen die Maskne hebben ervaren of die over het algemeen vatbaar zijn voor eczeem of acne, kan het gebruik van een type IIR medisch kopermasker helpen. Koperoxide wordt al duizenden jaren gebruikt voor gezondheids-, medische en wellnessdoeleinden en is veilig en biocompatibel, maar ook niet-sensibiliserend en niet-irriterend voor de huid.